Färdas på vintern i bil

När vintern står för dörren finns det mycket att göra och tänka på. Att kontrollera bilen är till exempel en sak. En bil bör underhållas med jämna mellanrum och i synnerhet inför vintern. Nedan listas de saker man bör tänka på och vad som bör underhållas på bilen.

Byt till vinterdäck

Byta till vinterdäck är det absolut viktigaste. I Sverige är det dessutom lag på att ha vinterdäck från och med 1 december om det råder vinterväglag. Även om vintern är en vacker årstid kan den utgöra en fara om man inte rustar bilen med vinterdäck. Det man bör tänka på med däcken är att de har rätt mönsterdjup. Är det dubbdäck så bör man även se över dubbarna och se till att det finns dubbar kvar och att de inte är utslitna. Vid användning av friktionsdäck är det mönsterdjupet man bör fokusera på. Men också kontrollera att däcken är hela givetvis. Förutom mönsterdjup och dubbar är det även viktigt att kontrollera lufttrycket i däcken. Då däcken har legat orörda över vår- och sommarperioden kan luften ha minskat lite och därför är det bra att kolla lufttrycket.

Byt till vinterdäck

Kontrollera batteriet

Att kontrollera batteriet är också viktigt. Vid kallstarter slits det mer på ett bilbatteri och därmed kan livslängden på batteriet minska. Har man tillgång att ha bilen i ett varmgarage under vintermånaderna är det rekommenderat. Annars bör man kontrollera batteriet lite oftare. Det är dock viktigt att kontrollera det ändå. Att investera i en batteriladdare är värt att tänka på. I synnerhet om man åker väldigt korta sträckor som gör att man inte hinner ladda upp batteriet på samma sätt som om man kör längre sträckor.

Se över spolarvätskan

Kontrollera att man fyllt på behållaren med spolarvätska som tål kyla och minusgrader. Det vill säga spolarvätska med tillräckligt mycket alkohol i så att den inte fryser till is. På sommaren använder många sig av en så kallad ”sommarspolarvätska”. Det är lätt att man glömmer det och det kan ge konsekvenser för bilen. I samma veva bör man också kontrollera torkarbladen och byta ut dem vid behov. Torkarblad slits det på väldigt ofta eftersom man använder dem ofta. Det är därför väldigt viktigt att också byta ut dem regelbundet.

Kontrollera att alla lampor lyser

Att kontrollera lysena är också en viktig del i kontrollen. På vintern blir det mörkt och det sker snabbt. Vid ej fungerande lysen kan man utgöra väldigt stor fara för medtrafikanter. Det är därför viktigt att se över lysena och se att alla fungerar. Annars måste de bytas ut till nya fungerande lampor. Det gäller blinkers, halvljus, helljus, bakljus, backljus samt dimljus. Vissa bilar har dimljus både fram och bak.

Se till att kylarvätskan har en bra nivå

Se till att kylarvätskan har en bra nivå

Kylarvätska, eller glykol som det också kallas, är också viktigt att se över. Nivån får inte vara för låg och är den det så bör man fylla på. Kylarvätskan kyler ner motorn och det är därför den är viktig för att inte motorn ska bli överhettad. På vintern kanske man kan tycka det är konstigt att motorn skulle bli överhettad när det är kallt. Men faktum är att bilen ju blir varm vid körning och därför är det viktigt att det finns kylarvätska.