Att köpa bil är en stor affär, som kostar mycket pengar och som är avgörande för hur man tar sig fram de närmaste åren. En del köper ny bil, och behöver då inte fundera på så mycket mer än vilket bilmärke man ska välja. Köper man nytt förutsätter man förstås att bilen är felfri, och om problem trots allt skulle uppstå finns det garantier och försäkringar som träder in.
Väldigt många väljer att köpa en begagnad bil. Det finns många anledningar att välja begagnat istället för nytt, men i de allra flesta fall är det ekonomiska aspekter som är avgörande. För att köpet ska bli lyckat finns det en del att tänka på inför köpet. Det gäller ju att inte köpa ”grisen i säcken” och få en obehaglig överraskning när man kommer hem med sin nyinköpta bil. Du måste ta reda på bilens status, så att du vet vad du får för pengarna, och det gäller också att ta reda på allt du kan om ägarförhållanden. Det gäller att kunna säkerställa att säljaren verkligen äger bilen och att bilen är betald. Om inte kan du få stora problem när du registreras som bilens ägare.
Det finns en hel del du kan ta reda på i förväg, och annat som du måste kontrollera vid köptillfället, när du träffar säljaren.
Köper du en begagnad bil hos en auktoriserad bilhandlare är det förstås en helt annan sak. Då är du skyddad av konsumentköplagen och bilhandlaren kan inte ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Det finns en del att tänka på ändå, och det är alltid bra att vara påläst och ha koll på marknaden när man ska köpa begagnad bil, oavsett var eller av vem man köper den.
Om du köper begagnad bil i bilhandeln
Om du tänker köpa en begagnad bil av en auktoriserad bilhandlare är du alltså skyddad av konsumentköplagen. För den skull kan du inte lita på att du inte blir lurad, eller att du kan komma att bli missnöjd med ditt köp. Innan du bestämmer dig och gör affär är det bra att läsa bilannonser i tidningar och på nätet för att bilda sig en uppfattning om hur prisbilden ser ut. Då kan du avgöra om det pris som begärs är rimligt, eller om det ligger högre än på resten av marknaden. Fundera också på om du ska byta in din gamla bil eller om det lönar sig bättre att sälja den själv. Ska du byta in den är det bästa att gå till en bilhandlare som säljer just ditt bilmärke, eftersom dessa oftast betalar ett högre pris.
När du köper begagnad bil hos en bilhandlare ska det finnas en varudeklaration på bilen. Den ska finnas lättillgänglig och finnas väl synlig. Denna kan ge dig information om bilens säkerhet och ibland också status. Du måste också själv ta reda på i vilket skick bilen är. Provkör den, och undersök den noga. Kolla bilens funktioner och titta efter bucklor, repor och andra skador.
När du köper begagnad bil privat
När du gör en bilaffär med en privatperson är det mycket mer att tänka på, eftersom köpet inte omfattas av konsumentköplagen, och du inte kan förvänta dig att få några garantier. Därför är det viktigt att samla in så mycket information som möjligt inför köpet.
Idag gäller inte lagen om god tro längre så det är du, som köpare, som är ansvarig. Kontrollera att säljaren verkligen äger fordonet. Kontrollera också om bilen är belånad. Är den det måste du säkerställa att lånen löses i samband med köpet, för att inte du ska riskera att bli betalningsansvarig för lånen. Dessa uppgifter, och många andra som kan vara viktiga att veta vid ett bilköp, kan du få från bilregistret.
Hur många ägare bilen haft tidigare
Du kan också få veta om bilen haft många ägare, vilket kan vara en varningssignal eftersom det kan betyda att de haft problem med bilen. Du kan också se om bilen använts som taxi, om det är en hyrbil eller om den använts i utryckning, till exempel. Allt detta är sådant som kan innebära att bilen varit utsatt för extra stort slitage.
Ta reda på ungefär var priserna ligger på liknande bilar. Om du blir erbjuden att köpa en bil till ett pris som ligger långt under listpriset kan det vara skäl att kontrollera lite extra noga. Pris som verkar för bra för att vara sant, är ofta inte en bra affär, utan istället en signal om att något inte stämmer.
Kontrollera i förväg
Detta är uppgifter som du bör kontrollera i förväg. När du träffar säljaren och ser bilen är det dags att kontrollera själva bilen. Ta först en titt på bilen och se om den motsvarar dina behov och önskemål. Är lastutrymmet tillräckligt stort för dina behov, sitter du bekvämt, kan du kliva i och ur bilen utan problem? Titta på däck och mönsterdjup och gå runt bilen och titta efter repor, bucklor eller trasiga detaljer. När du har gjort en okulärbesiktning av bilens yttre är det dags att provköra bilen. En provtur är en självklarhet, och om säljaren inte vill tillåta det är det förmodligen läge att dra sig ur affären.
Under provkörningen finns det massor av saker du kan kontrollera och vara uppmärksam på. Lyssna efter ljud som inte hör hemma här. Om stereon är på så stänger du av den, så att du kan höra ovanliga ljud från motorn, växellådan, fjädringen eller liknande. Kontrollera olika reglage och testa om fläkt och AC fungerar.
Titta också på pappren från den senaste besiktningen och kontrollera så att eventuella anmärkningar har åtgärdats. Kontrollera också så att bilen har servats enligt tillverkarens rekommendationer och att serviceboken har alla de stämplar den ska ha. Om du bestämmer dig för att köpa bilen ska du förstås se till att du får alla nycklar. Vid köpet ska man upprätta ett köpeavtal, och standardavtal kan man hämta från internet. Tryggaste köpet gör du om köpet genomförs på säljarens bank, där man också ser till att eventuella lån löses.