Laddbox på vintern

Har du eller går du i tankarna att köpa en elbil har du säkert hört talas om den påstådda minskade räckvidden som sker under vinterhalvåret när bilen körs i kallare temperaturer.

När det är kallare ute får din elbil en sämre prestanda, drar mer el och räckvidden blir något lägre. Speciellt om bilen är nerkyld när den startar. Hur mycket sämre räckvidd är dock beroende av flera faktorer.

Under hårdare klimat drar elbilen mer el

Det finns flera faktorer som gör att din elbil drar mer energi på vintern. Dels att det tar mer energi för att värma upp kupén men också för att det kan vara högre rullmotstånd under vintertid som gör att mer el måste tillföras för att föra bilen framåt.

Elbilen är dock mycket mer energieffektiv än traditionella bilar med förbränningsmotor men de är trots detta mer känsliga för kyla eftersom det rymmer mindre energi i ett batteri än vad det gör i flytande bränslen. Ett problem är också att en elmotor aldrig skapar någon överskottsvärme likt en fossildriven bil som kan använda överskottsvärmen för att exempelvis värma upp kupén.

Exempel på hur räckvidd på elbil förändras under vintern

Hur räckvidden förändras på en elbil under kalla perioder skiljer sig från en elbil till en annan . En större elbil likt en SUV drar mer el än en mindre bil och en elbil med vattenkylda batteripaket och värmepump drar mindre el än en elbil med värmeelement som kupévärme.

En del elbilar tappar så mycket som 20 till 30% i räckvidd jämfört med körning under sommaren medan andra inte tappar mer än 10 till 15%.

Alla elbilar tappar alltså räckvidd under kalla temperaturer, det är ett faktum, men det finns dock en hel del knep du kan ta till för att öka räckvidden på vintern.

öka räckvidden på din elbil under vintertid

Detta kan du göra för att öka räckvidden på din elbil under vintertid

Det finns en hel del saker du som elbilsägare själv kan göra för att öka räckvidden för din elbil under vintern. Det handlar dels om att ändra din körstil men också att ladda din elbil på bästa sätt. Här nedanför radar vi upp våra fyra bästa råd.

Ladda batteriet fullt hemma via en laddbox

Ladda batteriet fullt hemma via en laddbox.

En elbil som ska köras under vintertid drar mer el, speciellt om den är nedkyld. Att ladda batteriet tar också längre tid på vintern och för att kunna ladda elbilsbatteriet fullt krävs en laddbox som effektivt och energisnålt kan ladda din elbil. Du kan läsa mer om detta på Laddningsbox.se.

Att ladda sin elbil via ett vanligt vägguttag eller på publika laddstationer är dels kostsamt men också ineffektivt. Med en laddbox hemma kan du ladda bilen så fort du kommer hem och samtidigt välja att enbart ladda bilen när elpriset är som lägst.

Under vintertid blir alltid elpriset högre. Under vintern 2022/2023 beräknas elpriset dock slå nya rekordhöjder. Att se över sin energianvändning är därav viktigare nu än någonsin förr.

Det enklaste sättet att dels få större översikt över sin energianvändning men också att ladda sin elbil mest effektivt och energisnålt är att installera en laddbox på hemmaplan.