I Sverige måste man fullfölja några utbildningar och tester för att man ska kunna få ett giltigt körkort. Det är lag på att ha ett körkort om man ska köra bil, samt att man måste vara 18 år fyllda. För att bli beviljad körkortet måste man klara av en del tester så som riskettan, teoriprov, halkbanan, samt uppkörning. Det allra bästa när man försöker ta körkort är att kunna kombinera körningen både privat och på trafikskola, för då får man den optimala upplärningen och har större chans att klara uppkörningen sedan.

Risktvåan, halkbanan, eller halkan som den också kallas är ett test som man måste klara för att kunna få giltigt körkort. Det är dock svårt att misslyckas med halkbanan eftersom syftet med den är att man ska få känna på hur vissa hala underlag känns, samt för att få ett hum om hur man ska gå tillväga om man hamnar i en sådan situation.

Giltig i fem år från utfärdat datum

När man har gjort halkbanan och får godkänt på utbildningen, är denna utbildning giltig i fem år från att man fått godkänt. Det innebär att man har gott om tid att både hinna utföra uppkörning, samt teoriprov innan giltighetstiden är slut. De allra flesta blir godkända på halkbanan eftersom det egentligen inte är något test för att testa vad man har för kunskaper, utan halkbanan är mer som en utbildning. Man kan dock bli underkänd, men det är väldigt ovanligt. Riskutbildningen genomförs i alla större städer så du kan exempelvis genomgå risktvåan i Göteborg eller risktvåan i Stockholm. Att utföra halkbanan kan både vara roligt och läskigt, men det är väldigt lärorikt och obligatoriskt. Det finns många som också gör om halkbanan trots att de redan tagit körkort eftersom de tycker att det är roligt. Dessutom är det bra att upprepa halkbanan med jämna mellanrum för att man också ska få mer träning.

Halkbanan eller risktvåan

Vad kostar halkbanan?

Idag ligger kostnaden för halkbanan runt 2000 kronor, men det varierar lite beroende på vart man utför den. Det är dock ett billigt pris i jämförelse med vad man kan vinna på det. Att ta och äga ett körkort ger en friheten att ta sig överallt med bil och öppnar även många andra dörrar, som exempelvis inom jobbranschen. Många jobb kräver att man ska ha körkort. Dessutom är det en stor befrielse eftersom man lätt kan ta sig överallt utan att behöva anpassa sig, så som man måste göra med exempelvis buss och tåg.

Vad gör man på halkbanan?

Halkbanan är en praktisk utbildning och man får som nämnts ovan testa på att köra på halt väglag. Detta för att man ska få känna på hur det känns och få en överblick på vad som kan hända i en sådan situation. Det är ett säkert sätt att testa sina kunskaper, men också få känna på vad som faktiskt kan hända vid halt väglag. Alla reagerar olika vid olika situationer, därför är denna utbildning jättebra för att se hur man reagerar i vissa situationer. Det man däremot bör tänka på är att vid skarpt läge kan man reagera annorlunda eftersom under utbildningen så vet man att det är på ”låtsas”. Om man skulle få sladd på bilen när man är ute och kör utan övervakning så reagerar man förmodligen annorlunda, men med halkbanan i ryggen kan man känna sig lite tryggare om man skulle hamna i en sådan situation.