Lär dig köra bil
Få saker ger så mycket frihet som ett körkort. Inte bara underlättar det att ta sig dit man vill utan det ger också många fler möjligheter till jobb. Med ett körkort tar man ett stort kliv in i vuxenlivet. Men det kan vara svårt att lära sig köra bil.
Hur lär man sig?
Det finns olika sätt att lära sig köra bil. Många börjar att köra privat med någon närstående. Då måste båda två gå en grundläggande introduktionskurs. Den erbjuds på alla trafikskolor och går att göra både på plats och digitalt. Du måste innan ni börjar köra även ha ett godkänt körkortstillstånd med ett godkänt syntest och även ha ett tillstånd att köra med din handledare. Allt det går att ansöka om via Transportstyrelsen.
Det går också att direkt börja köra vid en trafikskola. Där får du köra med utbildade lärare som i regel har bättre koll på vad som gäller kring körning än en privat handledare. Nackdelen är priset men det kan vara värt det för att snabbare klara sin uppkörning. Man får också tillgång till teorin. Ett bra sätt är att kombinera lektioner på trafikskola med övningskörning privat. På så sätt får du ordentliga genomgångar av teknik och teori på trafikskolan och ordentlig mängdträning privat.
Vilka kurser måste jag gå?
För privat övningskörning måste du och din handledare gå introduktionskursen för att få köra. Utöver det måste du även gå riskettan och risktvåan. Riskettan går igenom trafikvett, lagar och vad som gäller kring alkohol och narkotika. Risktvåan kallas även för halkbanan och är som det låter ett test på hala underlag som du måste klara innan du kan göra uppkörningen. Dessa kurser är obligatoriska. Teorikurser är inte det, men de hjälper om du vill klara teoriprovet. Det behövs i regel göras innan uppkörningen och måste vara godkänt för att du ska kunna ta körkort.
Vad ska jag tänka på vid körningen?
Om du är nybörjare så kan det kännas väldigt konstigt att sitta i förarsätet och ansvara för fordonet. Det viktigaste att tänka på är att försöka ta det lugnt och inte låta stressen ta över. För att minska nervositeten kan det vara bra att gå igenom en checklista innan varje körning. Se till att sätet är på rätt avstånd från ratt och pedaler. Ställ in speglarna så att du ser ordentligt, både vid sidorna i backspegeln. Var noga med att övningskörningsskylten syns i trafiken. Lägg också upp en plan för själva körningen med din handledare så du vet vad som förväntas av dig. Det kan hände mycket i trafiken som du inte har kontroll över så att känna dig säker på vart du ska eller vad du ska öva på kan vara ett bra sätt att känna dig lugn även när saker händer runt omkring dig.