Punktering på bilen

Det är både roligt och trevligt att köra bil, men ibland kan tyvärr olyckan vara framme och man kan råka ut för till exempel punktering. Det är en bilförares mardröm, men det finns faktiskt en del man kan göra när man råkat ut för punktering. Beroende på hur långt man kört på däcket innan man upptäcker att man har fått punktering så kan man faktiskt laga däcket temporärt. Det finns ett hjälpmedel som kallas för ”punka på burk”. Precis som namnet lyder så har man alltså ett hjälpmedel om man skulle få punktering under körning. Dock hjälper detta främst om man upptäcker punkteringen i tid, och att man inte kört under en längre period med ett punkterat däck. Punka på burk lagar punktering tillfälligt och man kan alltså köra iväg med bilen, dock måste man åtgärda däcket så snart man kan, eftersom punka på burk inte är någon permanent lösning. Men det är en bra lösning om man är i behov av att laga punkteringen snabbt. Om man istället har kört på däcket länge bör man ringa efter bärgningshjälp, eftersom däcket troligtvis är utom räddning.

Finns det reservdäck i bilen?

Vissa bilar är utrustade med reservdäck, dessa sitter oftast bak på bilen. Om det visar sig att bilen är utrustad med reservdäck så kan man testa att byta däcket själv. Men det bästa är att försöka att ta sig till en mack, eftersom de oftast har all utrustning man behöver för att byta däck. Om man inte har möjlighet att ta sig till en mack, så är det viktigt att sätta ut en varningstriangel, eller helst flytta bilen, om möjligt bort från vägen. Med hjälp av en domkraft, samt ett fälgkors kan man alltså byta däcket själv och behöver inte kalla på bärgning till exempel. Det innebär också att man kan fortsätta sin tilltänkta bilresa. Dock bör man ha i åtanke att ett reservdäck inte är utrustat som andra däck och man bör åtgärda däcket med punktering så fort man har möjlighet. Dessutom kan man inte köra lika snabbt med ett reservdäck, eftersom det inte är anpassat till att klara så höga hastigheter. Men det går absolut att köra på det ett tag till dess att man har möjlighet att laga det punkterade däcket, alternativt köpa ett nytt vid behov.

Om det visar sig att bilen är utrustad med reservdäck så kan man testa att byta däcket själv.

Om det visar sig att bilen är utrustad med reservdäck så kan man testa att byta däcket själv.

Tillkalla bärgare

Det sista alternativet är att tillkalla bärgare. Detta om man varken har reservhjul och/eller kan åtgärda det själv. I många bilförsäkringar ingår bärgning, dock endast till närmsta verkstad. Det kan absolut vara värt att kolla upp, så att man i fortsättningen vet vad som gäller för sin bil. En bärgare kommer ofta väldigt snabbt och tar med bilen till närmsta verkstad för att åtgärda problemet. Men de kan även hjälpa till på plats om utrustning finns. Om all utrustning finns gör de en temporär lagning på däcket, alternativt byter däck om det finns ett reservhjul. Om man vill känna sig trygg med att man får snabb och rätt hjälp är alltså en bärgare att rekommendera.