Om du ska sälja eller köpa en bil behöver du förstås få bilen värderad. Det är svårt att bedöma det rätta värdet på en bil. Om det vore så enkelt att man bara kunde gå på bilmärke och årsmodell, som man ibland gör vid mer schablonartade värderingar, skulle ju vem som helst kunna värdera bilen. Men, så enkelt är det inte. Om du ska köpa en bil vill du förstås veta hur mycket bilen verkligen är värd, så du inte riskerar att betala ett överpris. Till en del kan man gå på listpriser, och jämföra med liknande bilar, men dessa priser har ju också tagits fram genom att de olika bilarna har värderats.

Värdering inför att bilen ska säljas

Ska du sälja din bil är det också bra att få den värderad på ett riktigt sätt. Dels kan du sälja bilen till rätt pris, och med en värdering i ryggen kan du också stå på dig och verifiera din prissättning inför eventuella köpare. Som köpare är det också värdefullt att kunna värdera en specifik bil, eftersom man inte alltid kan lita på att säljaren vet exakt hur mycket bilen är värd. Eller så försöker han, eller hon, kanske att tjäna en extra slant på att sälja bilen till ett överpris.


Det finns naturligtvis många andra tillfällen när en värdering av en bil kan vara bra. Om du, till exempel funderar på att överlåta bilen på ett av dina barn kan det vara bra att veta vad gåvan är värd. De flesta vet att det går att få bilen värderad och att det enklaste sättet är att låta göra en värdering via nätet. Läs vidare hur går det till, vilka uppgifter behöver man ha till hands och var ska man låta värdera bilen.

Registreringsnumret viktigt

Bilens registreringsnummer är den viktigaste uppgiften att ha till hands. Det går att göra en värdering med hjälp av enbart ett registreringsnummer. Om du, till exempel, vill ha en värdering av en bil du funderar på att köpa kan du alltså få denna värdering genom att ange registreringsnumret. Men, vilka uppgifter du behöver ha beror också på vilken tjänst du använder för värderingen. På vissa sajter gör man värderingarna enbart med registreringsnumret som bas, medan man på andra håll gör en mer individuell värdering där alla uppgifter kan spela roll för resultatet.

Få hjälp att värdera bilen

Om det är din egen bil som du vill veta värdet på, kan det vara bra att lämna så många uppgifter som möjligt, om exempelvis antalet körda mil och liknande. Ju fler uppgifter du kan ge värderaren desto mer korrekt värdering kan du få. Om det är en bil som någon annan äger som ska värderas har man kanske inte annat än bilnumret att tillgå, men då går det ju att få en värdering baserat på de uppgifter som går att ta fram via detta nummer.

Den som värderar bilen tar alltså fram uppgifter från bilregistret om den aktuella bilen. Där ser man, bland annat, vilket bilmärke det gäller och hur gammal bilen är.  Dessa uppgifter använder man sedan för att jämföra med likvärdiga bilar som har sålts under de senaste åren, för att se hur mycket bilen kan vara värd.

Manuell värdering av bilen

På en del värderingstjänster kan du behöva lämna lite fler uppgifter än enbart registreringsnumret. Man samlar då in fakta för att göra en manuell värdering. I dessa fall kan du, till exempel, behöva känna till bilens fabrikat, modellår, familj och modell, antalet körda mil och vilket datum bilen togs i trafik för första gången. Gäller värderingen din egen bil är detta uppgifter som du lätt kan ta fram.

Att värdera bilen via nätet är alltså både enkelt och smidigt. Och i de flesta fall får du ett svar i stort sett direkt så att du snabbt kan gå vidare om det handlar om att köpa eller sälja bil. Det finns massor av olika sajter och tjänster som erbjuder värdering, och det kan förstås vara svårt att veta vart man ska vända sig. Att välja är ofta svårare om man har ett stort utbud att välja ur, eftersom det kan vara svårt att se om det finns några skillnader på de olika tjänsterna.

Gratis värdering eller inte?

Om du söker på bilvärdering på nätet får du alltså fram en lång rad olika tjänster där du kan få ett värde på din bil. Många erbjuder gratis värdering, medan andra tar betalt för tjänsten. Hur ska man tänka då?  De flesta tänker nog att man inte vill betala om man kan slippa, och att det därför är självklart att välja en gratistjänst. Och i de flesta fall är det nog bra att tänka så, och gratisalternativet kan vara ett bra val.

Nöjd kund som har fått sin bil värderad manuellt.

Automatiska värderingar

Generellt kan man säga att de gratis värderingarna är så kallade automatiska värderingar där man tar fram vad en bil av ett specifikt märke och årsmodell är värd. Detta värde baseras då, som vi redan nämnt, på hur mycket liknande bilar sålts för under de senaste åren. Man får helt enkelt ett schablonvärde på bilen, och för de flesta bilar är det fullt tillräckligt om det gäller köp eller försäljning. Om man däremot vill ha en manuell värdering av en speciell bil, kanske en ovanlig modell eller en bil med värdefull utrustning, får man oftast betala för tjänsten.

Så generellt kan man nog säga att det går lika bra att välja en gratis tjänst om du vill ha en värdering på din bil, eller på en bil som du är intresserad av att köpa. Gäller det en ovanlig, eller extra värdefull, bil kan det dock löna sig att betala för en manuell värdering som görs av en kunnig värderare.

När det gäller valet av sajt eller tjänst är det mest en fråga om tycke och smak. Men, läs noga igenom villkor, det finstilta, innan du tar tjänsten i bruk, så att du kan vara säker på att tjänsten verkligen är gratis och att det inte tillkommer några dolda avgifter. Detta ska finnas tydligt angivet på hemsidan.