Så byter du bromsvätska

Att byta bilens bromsvätska är något som de flesta bilägare vet med sig att man bör göra emellan åt. Det inte lika många vet är varför man behöver byta bromsvätskan. Faktum är att bromsvätskan behöver bytas för att bromsarna ska fungera optimalt och för att du ska köra säkert på vägarna. Bromsvätskan bör bytas ut efter 3000 mil, alternativt vartannat år. Om du inte vet hur du ska gå tillväga är det bäst att lämna bilen till en verkstad och låta dem utföra bytet.

Syftet med att byta bromsvätska

Bromsvätskan är det som gör att din bil bromsar in när du trycker på bromsen. Vätskan aktiverar kraften som skapas när du trampar på bromspedalen. När du trycker på bromspedalen förs kraften över till hjulet och bilen bromsar. När du bromsar skapas värme vilket över tid skapar friktion som kan skada bromsvätskan. Bromsvätskan kan även bli till ånga över tid på grund av denna värme, vilket innebär att den kan försvinna med tiden. Därför är det oerhört viktigt att regelbundet byta sin bromsvätska.

Syftet med att byta bromsvätska

Om all bromsvätska skulle förångas kan det i värsta fall leda till att dina bromsar slutar fungera. Om vatten eller luft tar sig in i bromsvätskan kan den få försämrad funktion eftersom den inte orkar med samma tryck om vätskan är förorenad. Förutom denna funktion fungerar bromsvätska även som ett slags smörjmedel. Bromsvätskan smörjer alla rörliga delar vilket hindrar rost från att uppkomma. Därmed kan dålig bromsvätska göra så att din bil börjar rosta och få försämrad funktion överlag. Genom att byta bromsvätskan när tiden är kommen kan du hålla dina bromsar i gott skick och framföra din bil säkert och tryggt. Vill du få mer tips på produkter som gör din körning säkrare och förenklar ditt bilägande så ska du kika in hos BilV. De tipsar om de bästa produkterna inom fordon.

Byta bromsvätska i bilen

Att byta bromsvätska är inte speciellt komplicerat men kan självfallet vara svårt för den okunnige. Det tar tid och är smutsigt då du behöver hantera bilens smutsiga delar. Själva bromsvätskan är inte heller speciellt dyrt att köpa. Det som kan vara dyrt är om du behöver köpa in lämpliga verktyg för att byta bromsvätskan. Om du ska byta din bromsvätska själv behöver du först och främst dränera den befintliga bromsvätskan genom att exempelvis använda en tryckblödare. Det går även att använda vakuummetoden vilket kräver en vakuumpump.

Man byter bromsvätska på bilen.

För att komma åt alla bromsar ordentligt är det lämpligt att använda en domkraft. Det är bra om någon kan trycka ner bromspedalen medan du byter bromsvätskan. Dränera bromsvätskan med bromsen nedtryckt för att sedan fylla på med ny bromsvätska. Om du känner dig det minsta osäker hur du ska gå tillväga är det bäst att du kontaktar en verkstad för att byta din bromsvätska. Det är inte speciellt dyrt och det är en billig investering med tanke på att det möjliggör för dig att köra säkert på vägarna.